SWA HR Diensten voor werknemers

Het traject rond re-integratie

Of het gaat om een re-integratie binnen een onderneming of vanuit een uitkeringssituatie: elk traject begint met het samen met de consulent van SWA HR Diensten opstellen van een persoonlijk plan van aanpak. Onder meer aan de hand van een vragenlijst wordt geïnventariseerd wat de wensen en de mogelijkheden zijn van de kandidaat. In een gesprek met de consulent wordt vervolgens de basis gelegd voor het persoonlijke plan van aanpak.

Het persoonlijke plan van aanpak voor re-integratie

Afhankelijk van wat met de opdrachtgever is overeengekomen, kan dat plan allerlei elementen bevatten. Als het om een externe re-integratie gaat, krijgt de kandidaat in ieder geval het door SWA ontwikkelde Werkboek solliciteren en netwerken uitgereikt, boordevol praktische informatie, tips en voorbeelden van sollicitatiebrieven. Ook een vast onderdeel zijn de begeleidingsgesprekken, waarin de consulent de vinger aan de pols houdt en de kandidaat vragen kwijt kan. Verder ligt in dit geval een sollicitatietraining voor de hand, waarbij de kandidaat de fijne kneepjes van het solliciteren leert.

De onderdelen van het re-integratietraject

Oriëntatie op scholing kan deel uitmaken van het traject, een loopbaanonderzoek, of bijvoorbeeld een persoonlijke profielanalyse (PPA), dat inzicht biedt in welke beroepen het beste bij het gedrag van de betrokkene passen. Ook begeleiding bij de stap naar het zelfstandig ondernemerschap kan deel uitmaken van het traject. 
Voor mensen die zeer moeilijk op de arbeidsmarkt te plaatsen zijn en in een uitkeringssituatie zijn beland, is er het instrument van de proefperiode: zes maanden werken met behoud van uitkering, zodat de werkgever en de werknemer beiden kunnen ontdekken of een vaste baan bij deze werkgever tot de mogelijkheden behoort.